top of page

ABC diploma's

Blije Kinderen verzorgt zwemlessen voor het zwem-ABC. De diploma’s zijn logisch opgebouwd en bestaan uit drie onderdelen: het A-diploma, het B-diploma en het C-diploma.

Landelijk staat voor een A-diploma 40 tot 45 klokuren. Uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd en conditie van het kind. Voor een B/C diploma staat gemiddeld 12 klokuren.

De nieuwe diploma's A en B Survival

Het ENVOZ heeft nieuwe zwemdiploma's ontwikkeld om de zwemvaardigheid en veiligheid van kinderen nog beter te waarborgen. Dit betekent dat we de basiszwemtechnieken verder uitbreiden en extra aandacht besteden aan het opbouwen van uithoudingsvermogen. Bovendien is wateroriëntatie nog belangrijker geworden, met survival-elementen als een rode draad, wat de zwemlessen nog leuker maakt.

examenonderdelen voor het A-diploma

Met kleding
 • Spring van de kant en zwem 25 meter op de buik (schoolslag).

 • Zwem onder een mat door, en zwem aansluitend 25 meter op de rug (enkelvoudige rugslag).

 • Spring van de kant en ga 1 minuut watertrappelen met de benen en/of armen.

Met zwemkleding
 • Spring van de kant en zwem 75 meter op de buik (schoolslag).

 • Spring met een rechtstandige sprong in het water en zwem 25 meter op de buik (zwemslag naar keuze), onderbroken door een hoek duik door een hoepel en ongeveer 1 meter onder het wateroppervakte.

 • Spring van de kant en zwem 25 meter enkelvoudige rugslag en 25 meter rugcrawl.

 • Zwem 7 meter beginnersborstcrawl.

Kledingeisen voor het A-diploma

Hemd, onderbroek, blouse of t-shirt, korte broek, sokken en schoenen.

Keuzeslagen

Enkelvoudige rugslag of rugcrawl, borstcrawl of schoolslag.

examenonderdelen voor het B-diploma

Met kleding
 • Spring van de kant, zwem 50 meter op de buik ( schoolslag) en zwem 50 meter op de rug (enkelvoudige rugslag) dit wordt onderbroken door eenmaal onder een mat door te zwemmen en eenmaal over een mat heen te klimmen.

 • Spring van de kant en ga 1 minuut watertrappen en met beide beentechnieken ( gelijk- en ongelijkzijdig).

Met zwemkleding
 • Spring met een hurksprong in het water en zwem 25 meter op de buik (zwemslag naar keuze) onderbroken door een hoekduik door een hoepel is ongeveer 3 meter en 1 meter onder het wateroppervlak.

 • Spring van de kant en zwem 100 meter op de buik ( schoolslag) en 100 meter op de rug ( 75 meter enkelvoudige rugslag en 25 meter rugcrawl).

 • Ga met een kopsprong in het water en zwem zonder boven te komen 7 meter onder water. Haal een voorwerp van de bodem ( ongeveer 2 meter diep) en laat dat boven water zien.

 • Zwem 12,5 meter borstcrawl.

Zwemdiploma survival niveau-B
Kledingeisen voor het B-diploma

Hemd, onderbroek, blouse of t-shirt, lange broek, sokken en schoenen.

Keuzeslagen

Enkelvoudige rugslag of rugcrawl, borstcrawl of schoolslag

A-diploma
B-diploma
C-diploma
Family in Pool

Life is better when you're swimming.. 

examenonderdelen voor het C-survival diploma

Waarom zwemsurvival?

De eisen van de huidige diploma’s zijn veranderd in vergelijking met vroeger, ze zijn zwaarder geworden. De situaties zowel binnen als buiten de zwembaden en recreatieparken zijn ook veranderend, uitdagender en soms ook gevaarlijker geworden.

 

Wij leren de kinderen d.m.v. een C survival lijn jezelf en zelfs een ander te redden door relevante situaties na te bootsen tijdens deze lessen. Verder zijn uithoudingsvermogen, oriënteren in- en onder water, allemaal speelse en realistische elementen tijdens deze zwemlessen.

 

De zwemsurvival lessen zijn 1 uur en voor het behalen van een diploma hebben de kinderen zeker 10 zwemuren nodig (het kunnen er ook meer zijn). Afhankelijk van kracht, uithoudingsvermogen, en leeftijd.

Met kleding, zonder regenjas
 • Ga met een koprol te water en trek de laarzen uit. Vervolgens ga je 15 tellen met de laarzen onder je oksels drijven (zit lucht in). Aansluitend zwem je 50 meter schoolslag waarbij je 1x onder het vlot door zwemt en 1x over het vlot gaat. Daarna zwem je 50 meter enkelvoudige rugslag. 

Met kleding

Niet verplichte onderdelen. Het kind maakt een keuze uit 2 van de 3 onderdelen

 • Laat je vanuit een boot kiepen (achterwaartse rol) en zwem naar de kant waar je vervolgens via het vlot (mat) op de kant klimt. Je pakt een werpzak en gooit deze naar een drenkeling en trekt hem aan de kant.

 • Je zakt door het ijs (wak) en klimt er vervolgens weer uit via het wakdoek. Daarna ga je op je buik van het ijs in het water. Je zwemt naar de kant en klimt eruit.

 • Je springt door een grote band en zwemt onder water naar het wak toe. Je klimt via het wak op het ijs en gaat op je buik naar de kant toe en je klimt op de kant. 

Met zwemkleding
 • Met een rechtstandige sprong ga je te water en aansluitend zwem je 25 meter schoolslag. Halverwege maak je een hoekduik naar de bodem (min. diepte 1.40 meter) waarbij je 1 ring opduikt. Aan het einde van de baan maak je in het water een koprol voorover. 

 • Daarna zwem je 25 meter enkelvoudige rugslag.

 • Vanuit het water afzetten van de kant en 15 meter borstcrawl zwemmen met zijwaartse ademhaling. 

 • Vanuit het water afzetten van de kant en 15 meter rugcrawl zwemmen. Sluit af met 1 minuut watertrappen, waarbij je de laatste 30 sec. de benen stil laat hangen en met alleen een armbeweging (vorm van wrikken) het hoofd boven houdt. 

Kledingeisen voor het C-survival diploma

Sokken, hemd, lange broek, t-shirt met lange mouwen, regenjas(jack en laarzen.

Keuzeslagen
Zwem survival diploma C

Enkelvoudige rugslag of rugcrawl, borstcrawl of schoolslag

bottom of page