top of page

De meest gestelde vragen over zwemles

 • Wat is het leeftijdadvies?
  De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn vaak nog wat te moeilijk voor een kind van drie jaar oud. Zelfs een kind van vier kan moeite hebben om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Daar komt bij dat een kind van vier ook start op de basisschool. Dit is voor een kind vaak al een grote verandering. Wacht minstens een half jaar tot een jaar. Ouders die graag willen dat hun kind leert zwemmen vóórdat het kind vier jaar oud wordt, kunnen beter voor het ouder- en kind zwemmen kiezen of zelf gaan oefenen. Zo kan het kind ervaring opdoen in het water. Eenmaal begonnen met de zwemlessen voelt het kind zich dan al vrij en vertrouwd in het water.
 • Waarom leert het ene kind sneller dan het andere kind?
  Kinderen kunnen leren zwemmen, maar niet alle kinderen doen daar even lang over. Tachtig procent van de kinderen is gemiddeld, tien procent haalt zijn diploma's sneller en nog eens tien procent doet er langer over. Dat is heel normaal. Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek: niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak heeft het echter te maken met angst. Het scheelt enorm als je je kind op tijd leert wennen aan water. Denk er ook aan dat je eigen houding van invloed kan zijn. Als je je kind steeds waarschuwt dat water 'gevaarlijk' is, kan het zijn dat hij/zij er bang voor wordt. Een heel klein deel is helaas niet in staat om een zwemdiploma te halen. Gelukkig is daar een zwemcertificaat voor.
 • Hoe kan ik als ouder iets doen om de zwemlessen te versnellen?
  Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen vooral leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen.
 • Wat als mijn kind een (tijdelijke) beperking heeft?
  Het ENVOZ heeft speciale zwemdiploma’s ontwikkeld voor kinderen met een (tijdelijke) beperking, zodat elk kind kan leren zwemmen.
 • Wat als je de zwemlessen van je kind niet kan betalen?
  Neem contact op met je gemeente. Er zijn vaak regelingen beschikbaar die het mogelijk maken de zwemlessen te bekostigen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. De regelingen, de beschikbaarheid hiervan en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.
 • Wat moet mijn kind aan tijdens de zwemlessen?
  Voor de hygiëne is het belangrijk dat je kind tijdens de zwemles badkleding draagt.
 • Welke drijfmiddelen wordt er gebruikt tijdens de zwemlessen?
  In de zwembranche is er veel discussie over de vraag wat beter is: op een 'natuurlijke' manier leren zwemmen zonder hulpmiddelen, of het kind in het begin ondersteunen door kurkjes of een drijfpakje aan te doen. Blije Kinderen gebruikt tijdens de zwemlessen kurkjes. Deze zijn aanwezig in de zwemzaal en eigendom van de zwemschool.
 • Hoe groot zijn de groepjes?
  Elk groepje begint met zes kinderen. Wanneer de kinderen gewend zijn aan hun eigen groep en ze hebben de zwemslagen onder de knie, kan het weleens voorkomen dat er een ander kind een les komt inhalen. De grootte van het groepje voor het A-diploma zal niet meer dan acht zijn.
 • Mag mijn kind een zwembrilletje op?
  Reageren de ogen van je kind erg gevoelig op chloor tijdens het zwemmen? Je kunt dit altijd bespreken met de zwemonderwijzer óf en wanneer een chloorbrilletje tijdens de lessen gebruikt mag worden. Bij het diplomazwemmen is een zwembrilletje niet toegestaan. De reden? Als je kind onverwachts in het water terecht komt, heeft hij of zij ook geen zwembrilletje op en moet je kind zich kunnen redden.
 • Waarom zwemmen de kinderen met kleding aan?
  De doelstelling van gekleed zwemmen is het nabootsen van een realistische situatie waarin een kind terecht kan komen. Daarmee zorg je ervoor dat kinderen niet in paniek raken als deze situatie zich daadwerkelijk voordoet. Als je kleding aan hebt, plakt dat aan de huid. Een kind kan daarvan in paniek raken als hij of zij dat niet gewend is. Een kind dat per ongeluk in het water terecht komt, draagt vaak normale kleding en geen zwemkleding. Daarom wordt tijdens het diplomazwemmen getoetst of een kind zich ook gekleed kan redden.
 • Welke schoenen aan tijdens het diplomazwemmen?
  De doelstelling van gekleed zwemmen met schoenen is het nabootsen van een realistische situatie waarin een kind terecht kan komen. Zowel plastic, leren als katoenen sportschoenen zijn toegestaan, zolang de schoen maar een echte zool heeft. Het doel is dat we kinderen de ervaring mee willen geven dat zij ook zichzelf kunnen redden.
 • Het ‘zwemgat’, is dat nu echt nodig?"
  Sinds 1998 moeten kinderen bij het diplomazwemmen onder water door een gat in een zeil zwemmen, dat verticaal in het water hangt. Deze opdracht is toegevoegd, omdat de Nationale Raad Zwemveiligheid het belangrijk vindt dat een kind niet alleen onder water kan zwemmen, maar zich ook kan oriënteren door om zich heen te kijken. Die vaardigheid wordt getoetst door het kind door het gat te laten zwemmen: daarvoor moet het de ogen immers openhouden. Als deze opdracht goed wordt opgebouwd tijdens de zwemlessen, levert dit geen problemen op voor de kinderen.
 • Hoelang duurt het ABC diploma?
  A-diploma is aanleren. B-diploma is verbeteren, C-diploma is compleet. Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om het A-diploma te halen is een lesduur van in totaal 48 klokuren. Voor het B-diploma staan nog eens 12 klokuren, en voor C ook nog eens 12 klokuren. Er zijn grote verschillen tussen kinderen in Nederland. De totale duur hangt deels af van kenmerken van de kinderen. Zo duurt het soms even voordat een kind zich vertrouwd voelt in het water (geen angst). Het ene kind pikt de techniek van een zwemslag makkelijker op dan een ander. De totale lesduur hangt niet samen met hoe vaak per week een kind lessen volgt. Het maakt niet uit of je één, twee of zelfs drie keer per week een les volgt. Wel zijn er vraagtekens bij extreem korte cursussen waarbij kinderen binnen een beperkt aantal weken hun diploma’s behalen. Hoewel ze op dat moment voldoen aan de normen denken we dat ‘snel geleerd’ ook weer ‘snel verleerd’ tot gevolg heeft.
 • Wat als mijn kind eerder toe is aan het afzwemmen, dan zijn of haar groepje?"
  Omdat zwemschool Blije Kinderen afzwemt op eigen locatie, hoeft het kind niet te wachten op de hele groep. Zodra het kind kan afzwemmen wordt er een afspraak ingepland.
 • Gaan de zwemlessen door in de vakanties?
  Nee, de zwemlessen gaan niet door tijdens alle schoolvakanties. Aangezien er les wordt gegeven op een vakantiepark zijn er meer vakantiegasten op het park. Daarnaast gaan de meeste kinderen dan ook zelf op vakantie met hun ouders/verzorgers. En even een korte ‘break’ kan geen kwaad voor de bevordering van de zwemlessen.
 • Kan ik de zwemlessen van mijn kind volgen?
  Je kunt de zwemlessen volgen in het restaurant van Strandpark de Zeeuwse kust. Daar kun je door het raam de lessen volgen. En eventuele broers of zussen kunnen spelen in de speelruimtes en bioscoop bij het restaurant. Het is niet de bedoeling dat ouders/verzorgers zomaar het zwembad inlopen voor vragen. Meer informatie, vragen of bijzonderheden gaan altijd in overleg. Dit kan telefonisch of per mail.
 • Hoe weet ik of het goed gaat met mijn kind?
  Omdat zwemschool Blije kinderen een kleine persoonlijke zwemschool is, word je persoonlijk op de hoogte gehouden bij bijzonderheden. Voor of na elke vakantieperiode is er een meezwemles voor ouders. Hier kun je zelf zien hoe je kind zwemt en tevens vragen stellen na de les.
 • Wat moet ik doen als mijn kind ziek is?
  Als je kind ziek is, kun je dit doorgeven aan een andere ouder of een e-mail sturen. Je ontvangt dan een e-mail wanneer je kind deze les kan inhalen. Inhalen van een gemiste les geldt dus ALLEEN bij ziekte en niet voor ieder kinderfeestje! Dit gaat altijd in overleg. Regelmaat is belangrijk voor het behalen van een zwemdiploma. Lesgelden worden niet gerestitueerd.
 • Wat zijn de kosten en hoe gaat de betaling?
  De kinderen krijgen 1 uur zwemles per week: €23,50 per les. Eénmalige bijdrage administratiekosten + A diploma: €35,25. Eénmalige bijdrage voor B/C diploma: €21. Je kunt je kind inschrijven via het aanmeldformulier. Zodra je kind is opgeroepen per e-mail voor zijn of haar eerste zwemles ontvang je een e-mail voor een betaling die je zelf dient over te maken naar het rekeningnummer van Blije Kinderen. Daarna zal het bedrag automatisch worden overgeschreven via het automatische incassosysteem. De betalingen gaan per kwartaal. Als je kind eerder klaar is met de zwemlessen of je wilt tussentijds stoppen met de lessen, wordt dit automatisch verrekend. De vakanties worden niet doorberekend.
 • Is er een opzegtermijn?
  Nee, er is geen opzegtermijn.
 • Kan ik overstappen van mijn zwemschool naar Blije Kinderen?
  Heeft jouw kind al zwemles bij een andere zwemschool en wil je overstappen, dan kan dat alleen als er plek is in een bestaande groep. Er wordt dan eerst een afspraak gepland om voor te zwemmen. Dit is belangrijk voor het bepalen van het juiste niveau en de aansluitende groep. Graag wel erbij vermelden op het aanmeldformulier.
 • Hoe werkt het op Strandpark de Zeeuwse Kust?
  Als zwemschool zijn wij hier te gast. Je dient je aan de regels van het park te houden. Parkeren mag ALLEEN op de GROTE parkeerplaats. Ouders/verzorgers doen hun schoenen uit in de douche/zwemzaal, maar ook bij het brengen en halen. Wanneer je kleding laat hangen in de hokjes of in de kleedkamer, dan is dit op eigen risico.
bottom of page